dilluns, 26 de novembre del 2012

La meva valoració dels resultats electorals

Cadascú fa un balanç dels resultats electorals a la seva mida. La premsa espanyola destaca la davallada de CIU i ignora qui és la segona força. A la resta del món en fan una lectura més ajustada a la realitat. I la majoria de ciutadans en fan un balanç d´acord amb la seva ideologia. Vaja, que, com sempre, tots han guanyat. Curiosament en aquestes eleccions sembla que els que hagin perdut siguin els que han guanyat.
La davallada de CIU té moltes lectures. En nombre de vots, n´han perdut uns 90 mil, la gran majoria a l´àrea metropolitana de Barcelona. Molta gent no independentista va votar CIU cremada amb el tripartit, i amb el gir independentista de la coalició aquests vots han anat a parar a altres formacions. I molts votants d´ERC cremats amb el tripartit, van donar el seu suport a CIU fa dos anys i ara han tornat a votar ERC. A mi em sap greu aquesta davallada bàsicament perquè això s´aprofita desde Madrid per qualificar de fracàs el procés independentista. A mi tampoc em sembla cap catàstrofe el resultat, però és evident que hauran de reflexionar. I decidir, d´una vegada, si els convé anar de bracet d´Unió.
ERC ha fet una campanya impecable, s´ha desmarcat de les crítiques que sí han utilitzat els altres partits i han assolit un objectiu que fa uns mesos era impensable. Quedar segona força a Catalunya és històric.
El PSC ha seguit fent el ridícul amb la valoració dels resultats. Després de la gran patacada de fa 2 anys, encara n´han perdut 8 més i diuen que els únics derrotats són els de CIU.
El PP, malgrat assolir el millor resultat de la seva història a Catalunya, no poden estar satisfets. No han sabut aprofitar la davallada del PSC, ni tan sols han aprofitat aquells vots de gent no indepentista que votava a CIU aquí i el PP a Madrid.
Els d´Iniciativa han pujat 3 diputats, que és molt, però ara són cinquena força. La seva obsessió per CIU és malaltissa i demanar la dimissió de Mas pels resultats em sembla totalment fora de lloc. Ells van governar amb un partit que en va treure 37, 11 menys que la llista més votada, i ara demanen la dimissió d´un que n´ha tret 50, 29 més que la segona llista.
Els de Ciutadans han triumfat. Han sabut arrossegar el vot de gent del PSC i també del PP. M´alegra, però, que han sigut els principals culpables que ERC sigui segona força. Oriol Junqueras hauria de regalar un pernil a l´Albert Rivera.
Vaig dir abans de les eleccions que creia que SI i la CUP no s´haurien d´haver presentat. I segueixo pensant el mateix, malgrat que m´alegra el resultat de la CUP i em sap greu els vots que s´han perdut de SI. Caldrà veure, però, si els diputats de la CUP sabran fer-ne un bon ús.
De la resta, destacar que PXC han perdut molts vots. Cal no oblidar que per poc no entren a les eleccions de fa 2 anys.
I els de UPyD han tret menys vots que el Partit Pirata i el Partit Animalista. Això demostra que aquí tenim més respecte pels animals que per la Rosa Díez.